top of page
  • Foto van schrijverCryptoNieuws

Wat is Bitcoin?

Bijgewerkt op: 14 apr. 2019


Bitcoin (BTC) is het nieuwe elektronische geld. Bitcoin is een elektronische valuta waarmee je zonder tussenkomst van een financiële instelling, zoals een bank, geld naar iemand kunt versturen.



Bitcoin is de eerste en momenteel de grootste, gedecentraliseerde ‘cryptocurrency’. Bitcoin is in 2008 door Satoshi Nakamoto bedacht en ontworpen samen met de zogeheten ‘blockchaintechnologie’. Hierdoor omzeilt het de traditionele banken en ontstaat er een peer-to-peer netwerk waardoor transactiekosten in theorie veel lager (kunnen) zijn. Doordat Bitcoin een “internet currency” is, kun je overal ter wereld snel en eenvoudig bitcoins versturen, zonder hierbij gebonden te zijn aan de traagheid & transactiekosten die een internationale bancaire transactie met zich mee brengt. Bitcoin is voor de meeste nog altijd het gezicht van de cryptocurrencies en heeft vooralsnog de grootste marktwaarde.


Kernmerken van Bitcoin


  • Decentrale munteenheid. Er is géén overkoepelend orgaan zoals een bank of instantie die de koers kan manipuleren. Transacties gaan direct van persoon naar persoon.

  • Zeer lage transactiekosten. De meeste transacties kunnen zelfs zonder kosten worden verwerkt. Wel worden gebruikers aangemoedigd om een kleine vrijwillige bijdrage te leveren voor snellere bevestiging van transacties en ter beloning van miners. Hierbij moet gedacht worden aan een paar cent.

  • Zeer veilig. De veiligheid van bitcoin is gebaseerd op digitale-handtekeningen, bijhouden van alle ooit gedane transacties, encryptie en de samengestelde rekenkracht van alle aangesloten bitcoin-computers ("nodes" genoemd). De zwakste schakel is niet de techniek van bitcoin maar de persoon die de wallet beheert. Je bent zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van je wallet! Hierover lees je hier meer.

  • Bitcoin kan anoniem worden gebruikt. Let op! Bitcoin-transacties zijn in principe niet privé, ze zijn openbaar inzichtelijk. Door de gedecentraliseerde manier waarop de bitcoin-transacties worden verwerkt (de blockchain), worden alle transactie geregistreerd en voor iedereen binnen het Bitcoin netwerk inzichtelijk gemaakt. Uw naam is echter niet bekend.

  • De koers kan fluctueren, in 2017 is de koers al meer dan verdubbeld. Wie 3 jaar geleden was ingestapt had zijn inleg ongeveer vervijfvoudigd!


Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Meld je aan voor de nieuwsbrief of volg ons op Facebook, Twitter, Instagram of LinkedIn.

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page